Składniki:
- skrobia ziemniaczana,
- jodyna,
- nadtlenek wodoru 3% (woda utleniona),
- witamina C (kwas askorbinowy)
Kwas Askorbinowy jest to organiczny związek chemiczny będący pochodną glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6. Wzór strukturalny:Jodyna zawdzięcza swoją brunatną barwę rozpuszczonemu w niej jodowi. Dzięki dodatkowi kwasu askorbinowego jod zostaje zredukowany do jonów jodkowych, które nie dają w roztworze żadnej barwy (następuje odbarwienie). Redukcja jodu jest zjawiskiem powolnym. Nadtlenek wodoru ma działanie przeciwne: szybko utlenia jodki do wolnego jodu. Jest to jednak możliwe dopiero po wyczerpaniu zapasu kwasu askorbinowego. Właśnie to jest odpowiedzialne za opóźnienie wystąpienia zmiany barwy. W momencie wyczerpania w roztworze kwasu askorbinowego dochodzi do gwałtownego utlenienia jodków. W roztworze pojawia się stosunkowo duża ilość wolnego jodu, który wiążąc się ze skrobią daje ciemnogranatowe zabarwienie.
*filmik będzie zmieniony*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz